P-brány

14.11.2012 18:34

 

teoretickej fyziky , membrána , membrána , alebo p -Brána je priestorovo rozšírené matematický koncept, ktorý sa objaví v teórii strún a súvisiacich teórií (napr. M-teórie a bráňte kozmológie ). Membrána existuje v statickej množstvo rozmerov.

Premenná p odkazuje na počet priestorových dimenzií na membránu. To znamená, že 0-Brána je nula-dimenzionální pointlike častíc, 1-brána je reťazec, ktorý môže byť otvorený alebo uzavretý, 2-brána je "membrána", atď Každý p -Bran zákruty von ( p +1)-dimenzionální svet objem ako to šíričasopriestoru .

Popis

Pôvodne string teória bola teória 1-brán tzv reťazca . [ 1 ] V polovici 1990, sa ukázalo, že teória by mohla byť rozšírená, aby zahŕňala vyššiu trojrozmerné objekty tiež. pochvalné zmienka potřebovaný ] Typicky tieto objekty sú non-poruchovej funkcie teórie (to znamená, že nie sú uvedené vporuchovej teórie ).

Okrem základného reťazca (alebo F-string ) teórie reťazca a jeho magnetické Dual , NS5-Bran , najdôležitejšie druh brán, ktoré sa objavujú, sú D-branes . Rôzne typy D-brán objaviť v rôznych teóriách. n -branes s ešte n objaviť v teórie typu IIA reťazca vzhľadom k tomu, že nepárne D p -branes objaví v teórie typu IIB reťazca .

S rozvojom M-teória , ďalší rozmer objavil a základné reťazec teórie strún sa stal 2-rozmerná membrána tzv M2-Brána (alebo supermembrane ). Jehomagnetická duálny je M5-Bran . Rôzne branes teórie strún sú myšlienka byť príbuzný tieto vyššie dimenzionální M5-brán zabalené na rôznych cykloch.

M-teória hovorí, že reťazce energie by do väčších membrán alebo brán dokonca až do veľkosti vesmíru.

To platí tiež uvádza, že tieto reťazce musia vibrovať vo viac ako troch rozmeroch (šesť) plus ďalší rozmer - čas .